Sista dagen utomlands

Idag har vi tagit det lugnt, barnet har gjort läxor, vi har läst, barnen har varit ute och lekt och Johannes hitta en tysk lekkompis åt sig. Vi åt lunch på samma ställe och körde först efter lunchen mot Stockholm. Vi har fortfarande inget behov att köra in i någon storstad så vi håller riktningen rakt mot hamnen. Vi väntade en stund i hamnen och fortsatte med läxor. Vi for och la oss direkt vi kom på båten.

Dagens plan: Cloetta och Ica Maxi

En ny dag med sol, vi hade inte bråttom från ställplatsen men då vi väl packat ihop och gjort oss redo för en ny dag körde vi via Mantorp (där vi tanka och handla lite) till Ljungsbro. Här i staden finns Cloettas äldsta fabrik. Vi besökte fabriksbutiken och fick även smaka lite godis. Det är roligt att gator i staden har fått namn efter fabriken, så vi körde bla. På norra Cloettavägen och Cloettavägen. Fortsätt läsa ”Dagens plan: Cloetta och Ica Maxi”

Gränna polkagrisar och Vadstena kloster

Vi började dagen med ett morgondopp i Vättern. Sen åt vi frukost och körde in till Gränna och besökte ett polkagriskokeri. Det var Grännas äldsta familjeföretag, som tillverkar polkagrisar. Vi såg genom ett fönster hur smeten kokas, luftas, smaksätts och färgsätts och rullas till polkagrisar. Vi köpte flera olika smaker och det var gott. Vi körde sen längs med Vätterns kust, stanna vid en fin parkering, tillredde helt klart resans godaste hamburgare och svängde sen in mot Vadstena. Där finns Vadstena kloster som heliga Birgitta var med och grundade. Fortsätt läsa ”Gränna polkagrisar och Vadstena kloster”

Ullared

Tisdagen spenderade vi dagen i Ullared i köpcentret Gekås. Vi stod ganska länge på parkeringen då flickorna passade på att göra sina matteprov medan pojkarna var ute o spelade korgboll. Vi körde sen  på mindre vägar genom den svenska landsbygden och hade siktet inställt på Gränna. Strax utanför staden precis vid Vätterns strand fanns en fin parkeringsplats där vi fick njuta av en vacker kväll. Fortsätt läsa ”Ullared”

1 Maj

Vår kissochbajstank var nu full så vi körde iväg innan morgonmålet iväg till en ett ställe som vi kunde tömma tanken. Det var vid en bensinstation och rastplats. Därefter åt vi frukost och körde vidare mot Sverige. Vi körde förbi Köpenhamn. Över Öresundsbron, som börjar på danska sidan som en lång tunnel, och kommer upp i en lite ö och sen fortsätter som en hög bro. Efter bron, en vägtull, nåt på 900 svenska kronor, och passkontroll.

Fortsätt läsa ”1 Maj”

Legoland

Vi har länge velat åka till Legoland, och eftersom det är på vår väg så beslöt vi för att spendera en dag här. Det var dock ganska mycket folk där så mycket av tiden spenderade vi med att köa. Det var imponerades skapelser i Lego där. Attraktionerna var också bra, men ifall man Fortsätt läsa ”Legoland”

Ribe Vikingacenter

Vi började dagen med att köra fast i leran då vi skulle köra iväg från ställplatsen. Ställplatsen vi bodde på var gräsbevuxen och det hade ju regnat dagen innan och under natten, så det den var ganska saturerad med väta. Då jag backade kom vi längre ner på sluttningen och det var inte dikat så vi det började slira då vi skulle köra därifrån. Vi höll åtminstone på en halvtimme med att försöka komma bort. Fortsätt läsa ”Ribe Vikingacenter”

Jysk!

Visste du att möbelaffären Jysk är ett Danskt företak. Jysk är danska för jutsk, eller jylländsk. Jylland är den del av Danmark som hör till fastlandet, du vet den där pluppen, som står upp ur tyskland. Pluppen heter egentligen den Jutksa halvön och sträcker sig in i Tysklan ända till floden Elbes mynning.  Där är vi nu. Inte vid floden Elbes mynning utan på Jylland. I staden Toftlund. Och har ängliten lite wifi. Fortsätt läsa ”Jysk!”

Heide Park

Amanda fick äntligen åka i Vikingaskeppet som hon aldrig hann prova då Wasalandia stängdes innan hon hunnit bli tillräckligt lång. Förövrigt så har vi i vår familj inte de mest långvuxna gener att förse barnen med, men där längden inte räcker till kan vi i alla fall trösta med att vi själva också varit där.

Fortsätt läsa ”Heide Park”

Vi fick äta så mycket belgisk choklad vi ville

Måndag. Vi startar ganska sent från campingen efter en ganska dålig nattsömn. Vi tänkte att vi kör in till staden Luxemburg. Men det var trångt och fullt överallt. Jag tror också att vi börjar känna oss lite trötta på städer, för de locka int att gå i staden, åtminstone i inte idag. Vi handla lite mat, och körde istället till en chokladfabrik, Fortsätt läsa ”Vi fick äta så mycket belgisk choklad vi ville”

Verdun

I Verdun fick vi ta del av minnen och historier från första världskriget. Det har varit en besynnerlig känsla att se alla gravar, monument och lämningar från kriget. Vi har kört på smala franska vägar, sett fina landskap, bländande gula rypsfält o så mitt l allt Fortsätt läsa ”Verdun”

Genom ett regnigt och snöigt Europa

På måndag morgon vaknar vi upp till en kall och grå dag. I Tjeckien har påsken hittills inte inneburit några stängda butiker, men idag lär vara en dag då allting är stängt. Vi bestämmer oss för att köra mot Tyskland. På vägen borde finnas ett slott som vi vill se. Vi svänger av till Radyne Castle. Betalar inträde och ser oss omkring i denna borg.

Fortsätt läsa ”Genom ett regnigt och snöigt Europa”

Plzen, morgonpromenad i staden och heldag på Techmania Center

På söndag äter vi en god uppstådelsefrukost och far sen och promenerar i staden. Staden är mest känd för sitt öl, men det är en vacker stad. Vi möter många par och familjer som är på väg till kyrkan. Nästan alla bär en korg som troligtvis innehåller bröd och vin. Vi kikar även in i en ortodox kyrka och lyssnar en stund på en tjeckisk gudstjänst. Fortsätt läsa ”Plzen, morgonpromenad i staden och heldag på Techmania Center”

Prag

Prag är vackert. Så vackert som säkert Polens städer skulle vara om alla hus som förfallit skulle ha bevarats eller restaurerats.

Vi kom till Prag, och tog in på en camping mitt i staden, på en ö i floden. Fast man borde ha gjort en reservation, för här var ganska fullt och de frågade om vi hade en reservation, vilket vi inte hade. Men vi fick i alla fall rum. Fortsätt läsa ”Prag”

Vi körde söderut och började se sydpolens pingviner [djurpark med väldigt många djur]

Igår skrev vi inget. Internet funkade inte så bra på förra stället. Men det hände inte heller så jättemycket efter att vi lämnat Malbork. Vi körde från Grudziadz till Poznan, övernattade och körde vidare.

Imorse visste vi ännu åt vilket håll vi skulle köra, västerut mot Berlin eller söderut. Det blev söderut mot Wrocław och det var ett bra val. Fortsätt läsa ”Vi körde söderut och började se sydpolens pingviner [djurpark med väldigt många djur]”

Riga

Vi startade från Salacgriva efter en skön morgon. Barnen var ute en stund på morgonen och hittade fina skatter på stranden. Otroligt fin sandstrand och med lite flera plusgrader skulle det vara fantastiskt att få njuta lite längre på denna strand. Men från Salacgriva körde vi raka vägen till Riga. Vägen till Riga var bra, och rak. Gräset börjar bli grönt på vissa ställen och här och där skymtar krokusar. Fortsätt läsa ”Riga”