Tittade på Luneville Slott, handlade mat och vidare till Verdun

Idag sov familjen länge, Eva tog sig en morgonpromenad och försedde familjen med nybakt bröd och färska croissanter. Det blev en sen frukost och en skön förmiddag. Barnen byggde barkbåtar och försökte få dom att klara sig hela vägen genom ett litet vattendrag. Vi promenerade runt i Luneville, handlade lite mat, besökte slottsparken, tittade på slottet och besökte en utställning för hur märkesdesignkläder sys för hand, bla dior och chanelle använder dessa tekniker.

Efter en fin dag och eftermiddag körde vi vidare till Verdun. Verdun låg på vägen till dit vi ungefär är påväg (typ mot belgienhållet), och eftersom det hade en viktig roll i första världskriget beslöt vi att åka dit. (Om du närmare vill bekanta dig med hur det var under första världskriget rekommenderar jag att lyssna på Dan Carlins podcast som heter Hardcore History, och avsnitten som heter Blueprint for armageddon, avsitt 1, 2, 3, 4, 5 och 6 .. Avsnitt 4 tar upp slaget om Verdun, men hela serien rekommenderas för att få en överblick hur storskaligt och ofattbart tragiskt det stora kriget som skulle vara slutet på alla krig, var.) Vi körde genom mindre vägar istället för motorväg och såg fina vyer och mindre byar. På vägen såg vi en gravplats med många vita kors, vi beslöt att stanna. Det var en gravgård för de som stupat i första världskriget. Det finns många många sådana gravplatser runtom det som var västfronten. Vi såg ett även då vi körde in till Strasbourg dagen innan. Vi tittade på gravarna och konstaterade att det var väldigt många, varje kors var två gravar, där de gjutna korsen stod rygg i rygg. Jag räknade att en rad kors hade ca 60 begravda där, och jag kom av mig av hur många rader det fanns, sen fanns det en grav för de måna oidentifierade som stupat. Detta var alltså en av många liknande gravplatser som finns i detta område.

Vi kom fram till Verdun ganska sent på kvällen. Vi hittade en ställplats vid en fabriksbyggnad där det redan stod andra husbilar. Här blir bra att sova inatt. Vi åt middag och tackade för en ny fin dag.


Alla i vår familj älskar olika former av lagrade ostar.


Vi grillade nån form av nötkött. Det blev gott men lite segt.

 Barnen har gjort många barkbåtar och de har haft roligt att tillverka dem och se hur de åker i strömmen.


slottsparken.


bus

 Då jag skulle fota en staty ville barnen med på fotot. De höll mest på att hitta en bra pose.

På väg mot verdun.
Jag valde att tanka på tyska… Dyrast diesel hittills på resan 1,40€/l

Ett svar på ”Tittade på Luneville Slott, handlade mat och vidare till Verdun”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.