Verdun

I Verdun fick vi ta del av minnen och historier från första världskriget. Det har varit en besynnerlig känsla att se alla gravar, monument och lämningar från kriget. Vi har kört på smala franska vägar, sett fina landskap, bländande gula rypsfält o så mitt l allt körde vi in i Belgien för att kort senare passera gränsen till Luxemburg. Vi hittade en riktigt trevlig camping och bestämde oss för att sova här inatt. Vi var egentligen på väg mot Brygge, men solen lyser från en molnfri himmel och det är riktigt skönt att få sitta ner o njuta i solen en stund. -Eva

Bildtext av Toffe: 
På morgonen kom ett gäng citroensportibilar som var på bilträff och parkerade på ställplatsen där vi sov. Johannes och Amanda for och pratade med dem.

Staden Verdun var starkt fortifierad. En yttre ring med 22 fort och en inre ring med 6 befästningar skyddade staden. En vacker stad. Staden är bl.a. känd för att de uppfann ett sorts godis, Sockrade mandlar.Floden Meuse


Reser av skyttegravar och artilleribeskutning syntes i skogen krign      

Jag och David gick omkring och tittade på minnesplatsen efter slaget vid Verdun. Slaget vid Verdun var en av de största slagfälten under första världskriget och hade planerats för att Frankrike skulle förblöda då tyskarna anföll ett ställe som de visste att Frankrike skulle försvara till siste man. På denna gravplats fanns ca 16 000 gravar runtomkring och ett mausoleum där 130 000 oidentifierade soldater begravts. Vi konstaterade att krig är hemskt. Men också att vi bör lära oss av historien för att inte upprepa samma misstag. Slaget vid Verdun pågick i 10 månader, ca en miljon dog och inget uppnåddes egentligen. Slaget är ett av de hemskaste i historien och beskrevs som helvetet på jorden. Soldaterna roterades så att de inte skulle vara så lång tid på slagfältet och tappa förståndet, vilket innebär att alla franska soldater minst en gång var vid detta slagfält. Döda och ruttnande kroppar överallt. artillerigropar överallt. T.om på väg ut till slagfältet kunde en grupp mista halva sin styrka. Regn fyllde artillerigroparna, om någon föll i drunknade de högst antagligen. Om någon försökte hjälpa upp sin kamrat var det högst troligt att det var två som drunknade.

Nu är det 100 år sedan första världskriget pågick, (1914-1918) och åren 2014-2018 minns Europa offren från kriget. Första världskriget startade så intensivt och med så många förluster på alla sidor så att ingen trodde att det kunde pågå nå länge. Ingen hade nån aning att det skulle hålla på i fyra år. Redan under de första månaderna hade lika många dött som under hela amerikanska inbördeskriget som också höll på i fyra år. Den inudstriella revolutionen hade påverkat skalan på hur krig utförs något ofantligt. Artilleri och maskingevär var en av faktorerna.


Vi kör längs en del av fronten och platsen är numera orörd. På många platser ser man hur marken har hål i sig av artilleribeskjutningen.

Vi kör vidare i landsbygden på väg mot luxenburg.


Vi pausar på ett trevligt ställe och tillreder lunch.
Nån hade dock tyckt att de skall dumpa kartonger för blöjor här.
Vi for en stund in i Belgien innan vi korsade gränsen till Luxenburg.

Den bästa campingplatsen hittills kanske och det bästa vädret hittills. Luxenburg…

Barnen blev lyriska då vi meddelade att det var ok att springa barfota 🙂

Ett svar på ”Verdun”

  1. ni har verkligen läst historieböckerna. barnen får lära sig mycket under den här resan. börjar ni bli snurriga efter alla nya platser ni ser eller kan ni ännu hålla reda på var ni har varit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.