Ordensborgen Malbork från utsidan

Jag tänkte först namnge detta inlägg som slottet i Malbork, men i själva verket är det slottet som heter Malbork, eller Marienbutg, och staden har vuxit upp kring slottet och fått namnet efter den.

Slottet är världens största tegelbyggnaden i Europa, världens största tegelborg och världens största slott om man räknar hur stor markyta den täcker.

Den uppfördes i Preussen av Tyska ordern (Teutonic Knights) och är ett typiskt exempel på en medeltida fästning. Och man blir alldeles förstummad då man tittar på alla detaljerna. Man kan förstå att det är väldigt svårt att under på medeltiden.

Jag är ännu lite paff av alla intryck. Den är också så stor att det inte går att göra rättvisa med en kamera, så jag rekommenderar verkligen att besöka detta ställe.

Vi behövde bara gå över bron från campingen för att komma dit.

Bron gungade.

Det fanns lager ringar av murar kring borgen. Här en bild genom ett staket där muren var borta.

Murarna hade av trä gjorda platformer för försvarare att stå på, med tag. Ofta glömmer man bort dessa då man ser på slottsruiner, och tänker att alla murar bara bestod av krenelationerna (de där taggarna), men tillsammans med platform och tak blir krenelationerna till fönster att försvara från.

Arrow slits. Gluggen är kilformad, så man kan skjuta med pilbåge och täcka en stor yta medan det utifrån endast är en smal glugg.

Folk bor faktiskt i muren verkar det som.

Slottet från framsidan. Jag antar att det i mitten är en kyrka.

Torr vallgrav. (detta är alltså innanför muren som tidigare beskrivits)

Längst ner ser nu gluggar där försvarare kan skjuta pilar eller påta med spljut. Övan det ser du mera krenelationer, innan för det en till mur med samma försvar, och sen innan för det själva slottet.

Det måste vara svårintagligt med stegar.

 Ljudet som hörs när man är här är kuttrande från duvor. Vilket jag antar att också hördes förr.

Såhär ser de hålen på marknivå ut från utsidan. Jag kan tänka mig att man kan vila spjut på stolparna. Men jag vet inte, vi har inte varit inne i slottet ännu.

Update:
Såhär ser slottet ut i 3D

Ett svar på ”Ordensborgen Malbork från utsidan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.