Siauliai, Kaunas och var skall vi övernatta?

Vi besökte Siauliau som är Litauens tredje största stad. Konstaterade att allt är nog lika modernt som hemma.


Vi åt lunch på en restaurang, Eva åt borstjsoppa medan vi andra åt samma sak som man kan köpa på en restaurang här hemma, pizza och hamburgare och sånt. Vi hade hunnit bli hungriga och då är man inte så bra att läsa litauisk text och hoppas att man får det man är sugen på.

Vi körde sen iväg mot Kaunas.

Det småregnade lite

 

David och Amanda satt i framsätet och fotade Lastbilar åt en kompis som gillar lastbilar.

Vägarna var helt bra, men närmare kaunas så började spåren i motorvägen bli djupa. Husbilen kändes ibland sådär som när vinden tar tag i bilen. Jag stannade för att kolla att allt var ok, ingen punktering eller så, men konstaterade att det måste vara spåren i vägen, och senare kom varningsskyltar för det.

När vi kom till Kaunas var det rusningstid, då vi skulle ta ett avtag från motorvägen var det lång kö till avtagen innan ens avtagen hade börjat, så folk köade på sidan av körbanan. Då tänkte jag att någon borde göra slarvläxa i att planera vägarna, det som orsakade stoppet var att det fanns ett traffikljus på den väg man kommit till ganska strax efter avtaget.

Första rasplatsen vi styrde mot var stängd, den andra vi styrde mot fick vi inte köra till för den fanns i centrum, nära gamla delen av staden och då vi kom dit märkte vi militärer som hindrade bilar från att köra in på de gator som gick till den stadsdelen, vi frågade dem vad som var på gång, och de förklarade att vägarna var avstängda pga av att de hade en slags karneval på gång, (lite som jakobsdagar) och det kommer att vara mycket folk där.

Vi körde lite tillbaks och hittade en parkeringsplats på andra sidan floden och beslöt oss för att gå till gamla stan och titta oss omkring lite och sen försöka hitta oss ett ställe att övernatta på utanför staden eftersom det fanns så mycket folk.

Staden var alltså vacker, där fanns mycket vackra hus och jag skulle säga att gamla stan var finast av de gamla städerna hittills. Men då jag tänker efter var nog Riga och Tallin lika fina. David tycker fortfarande att Rigas gamla stan var finast, för den hade häftigast slott.

Efter att vi gått omkring ca en timme så kände vi att vi sett det vi velat se och nu började vi bli trötta och vi visste inte ännu var vi skulle övernatta.

De tre ställen vi sett som skulle finnas in Kaunas var antingen stängda eller icke nåbara med bil, och turistinfon verkade inte heller ge oss någon info (ser vi ut som en turistinfo eller?)

Vi kollade i en brochyr att det skulle finnas en rätt så fin campingplats med spa-anläggning och ridstall etc en timmes körväg därifrån, som borde vara öppen året runt. Vi ringde dit och kollade, men hon som svarade sa att att hon inte visste om de hade campingdelen öppen ännu eftersom det var off-season, men skulle ringa upp. Vi beslöt att börja köra dit i alla fall. De sa att de inte har nån vatten igång där så tyvärr. Men vi sa att det räcker med el för oss, och då sa de att det går bra. På vägen dit såg vi en annan camping som vi stannade och kollade läget, men husdelen var uthyrd till ett gäng studenter och där fanns hundar som sprang lösa. Förövrigt var det fint där men vi kände att det ändå inte var rätt, så vi fortsatte till den camping vi hade ringt till. Det var egentligen ett spahotell som ochskå hade en hästmanege nära och ett campingområde intill. Vi körde till hotellet och frågade runt, och en säkerhetsvakt körde före oss till stället där husbilscampingen fanns. Vi fick tillgång till både vatten och el, wc och duch och ett matlagningsställe med alla attiraljer. Varmvattnet hade de satt på också för det var ljummet då vi kom. Och då har vi wifi ända till husbilen. Här är jättefint. Vi kommer att stanna här imorgon också och ha en ledig dag där vi bara är.

Vi känner oss riktigt välsignade. Det kostade hälften så mycket som förra övernattningen bredvid industi/järvnäg/bostadsområde-stället och detta är nytt och vackert.

 Vi åt lite rökt fis och alfabetspasta till middag. Fisken hade en av torggubbarna skänkt barnen då han såg att de stod och tittade på de rökta fiskarna. De var annars rökta med morotsbitar och grönsaker i buken där vi brukar ha en näve grovsalt, så det gav en lite annan smak åt fiskköttet.

5 svar på ”Siauliai, Kaunas och var skall vi övernatta?”

    1. Det var någon med lax besläktad fisk från floden. Han var inte så bra på engelska. Jag skulle dock gärna ha haft mera salt i fisken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.