Korskullen

Efter frukost besökte vi en berömd plats i Litauen, Korskullen i Šiauliai, dit kristna under många år vallfärdat för att sätta upp ett kors. För litauer är detta en viktig plats både historiskt, religiöst och politiskt. Man vet inte när folk börjat sätta upp kors här, men det omnämns i skriftliga källor redan 1348. Gång på gång har korsen rivits ner av makthavare, och gång på gång har de dykt upp igen. I början fanns där få kors, men med tiden ökade det. 1895 fanns där 150 kors, 1914 var det 200, 1940 ca 400 st. När Litauen införlivades i den av ateistiska kommunistregimen ledda Sovietunionen, växte antalet kors till skogsliknande proportioner. 1951 fanns där 5000 kors, och då fick regimen nog och kullen skövlades och brändes ner. Men folk reste nya kors nattetid. Detta upprepades 1973, 74 och 75. Eftersom nya kors tillkom hela tiden planerades bl.a. att dämma upp floden Kulpe för att dränka hela platsen men det rann ut i sanden. Numera är platsen fredad. Idag finns där över miljoner kors, men de är omöjliga att räkna.

Det var väldigt intressant att se de olika hantverken och allt arbete som legat bakom varje kors. Många var väldigt stora och avancerat snickrade, andra var gjorda i rostfritt stål eller sten. Ett var gjort av cykeldelar.

 

6 svar på ”Korskullen”

  1. Det var nog gripande o häftigt med korskullen. Andaktsfullt. Vi hängde också upp ett kors. Hur var det med er?

    1. Vi hade inte något kors med den här gången, om vi kommer pånytt så kanske jag tillverkar ett. Jag var inte så intresserad av att köpa ett kors i turistinfon strax intill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.