Neuschwanstein

Vi sov gott på ställplatsen i Fussen, och hoppades att all snö skalle vara borta då vi vaknade. Tyvärr var det inte så. Det hade snöat under natten och fortsatte så även på morgonen. Fussen är precis vid alpernas fot och man kunde ana höga berg bakom alla snömoln. Vi funderade fram och tillbaka vad vi skulle göra och vart vi skulle köra till näst. Stora blöta snöflingor fortsatte att komma och det börja kännas uteslutet att köra över alperna. Vi prata med en husbilsgranne och han rekommenderade att vi skulle köra till Freiburg och titta på Swartzwald, den svarta skogen, och sen köra in till Frankrike.

Då vi kom till Neuschwanstein for Toffe och barnen och köa för att köpa biljetter. Han beskriver kön som längre än kön då man skall checka in vid en charterresa. Det var busslaster med turister på plats, vi såg flera stycken från bla. Australien och Kina. Vi köpte biljetter till en audioguidad tur på slottet. Vi åt lunch och sen promenerade vi upp till slottet. Det tog ca 40 minuter att promenera upp. Biljetten användes där uppe för att öppna en port. Då stod vilket gruppnummer som fick gå en.Turister slussades in på löpande band. Inne i slottet gick vi runt med vår grupp som leddes av en guide, men ljudet kom från audiogudien som var och en hade – vi hade på engelska. Inne i slottet fick man inte fota, men det var mycket vackert. Varje centimeter i de utrymmen som Kung Ludvig använde var dekorerade med utsmyckningar, guldbeläggning och många stora väggmålningar.  Det första rummet vi såg var tjänstefolkens rum. Dom verkar ha haft bra standards. Vi gick igenom tronrummet, som var inspirerat efter Byssantiska Haga Sofia. Vi gick igenom kungens sovrum, som var extremt dekorerat, det var det enda rummet i slottet dekorerat i gotisk stil. Väggmålningarna beskrev händelser ur Wagner musik som kungen var intresserad av och berättelsen och Tristan och Isolde.  Sedan gick vi vidare genom hans omklädningsrum samt mottagnings/bjudningshall. Bjudningshallen var dekorerad med ridderlighet, målningar som beskrev ”Shivaldry”. Sen var audioguider slut och vi gick genom köket och chefskockens kontor. Därefter vandrade vi ut genom en turistbutik.

Efter besöket på slottet styrde mot Freiburg, via Lindau. Men på grund av avstängda vägar så kom vi bort från vägen mot Lindau och vi valde att köra mot Ravensburg istället. Närmare Ravensburg försvann snön och det blev mera våraktigt landskap. Det var verkligen embalage i väderläken (som J-O skulle uttrycka det). Ena stunden snöa det häftigt, sen var det uppehåll och sol, sen snö igen osv. Ravensburg verkar vara en fin historisk stad, men även känd för sina spel och pussel. Vi övernattar på en ställplats nästan i centrum av staden.

(bildtexter av Toffe)

 Vilken snöig sommar vi har

Det var dimmigt då vi kom till slottsparkeringen Eva var lite krasslig så jag och barnen far och köper biljetter.

 Där är kung Ludvig den andras barndomshemssommarslott

 Vi köade kanske en halvtimme för att köpa en biljett. Konstaterade att vi måste äta lunch innan vi går upp till slottet så vi hålls glada och muntra. Så vi valde en guidetur som var en audioguide, och startar kl 14:40. vi måste var prick då uppe vid slottet ananrs e de voi voi. men vi hade mer än en timme på oss innan vi måste vandra uppför backen till berget, de sa att man skall reservera 40 minuter att gå. Vi åt tortillas i husbilen.


Det var en bra ide att äta före, för nu kom solen fram.

 Nu är det bättre förutsättningar.

  början av vandringen..

 man kunde även hyra häst och kärra för 6€ per person.


lustig att se gröna blad under snön.
 Det var mycket folk.

 På biljetten hade man en nummer, då den nummern kom på displayen kunde man gå igenom porten.

Man fick inte fota innomhus, men det var vackert där…

 Såhär ser det ut från basen av slottet om man tittar ner.


fin utsikt över landskapet.


Vi kör mot freiburg (som blev till Ravensburg) Detta togs kl 17:04
17:19

9 min snare, 17:28


17:30 17:31

Ett svar på ”Neuschwanstein”

  1. Ni har ju inte jättelångt ner till medelhavet om ni vill ha varmare i några dagar. 🙂
    Hela Monaco är ju lite som ett megaslott och rivieran borde väl ha en hel del gamla lyxslott 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.