Prag

Prag är vackert. Så vackert som säkert Polens städer skulle vara om alla hus som förfallit skulle ha bevarats eller restaurerats.

Vi kom till Prag, och tog in på en camping mitt i staden, på en ö i floden. Fast man borde ha gjort en reservation, för här var ganska fullt och de frågade om vi hade en reservation, vilket vi inte hade. Men vi fick i alla fall rum.

Väget till Campingen

Vi grillade hamburgare till lunch.

Här fanns en väldigt fin gelato-bil som kunde transformera sig till en glasskiosk. såhär ser den annars ut då den är utvecklad: Bild nånstans från internet.

 

här finns många andra denna helg.

Det blommar

Vi åkte en tvåtiden in till staden med spårvagn. Vi for lite på måfå så vi åkte lite fel till först, men det var ju också intressant.

Vi började gå mot gamla stan och såg på vägen en fin katolsk kyrka som vi gick in och tittade i. Den var väldigt vacker på insidan.

Alla hus i centrum är fina i Prag.

Och en och annan bil.

Det synns inte så bra, men vägen mot slottet och gamla stan lutar ganska mycket.

Det är backigt. Här går vi upp till slottet.

Här pustar vi ut efter att ha vandrat i en lång uppförsbacke. Barnen har varit otroligt duktiga att vandra. Ingen har nästan klagat och vi var på stan i fem timmar och vandrade ganska mycket.

det var många vakter och poliser vid slottet.

Och många turister. Ifall barnen skulle tappa bort sig hade vi skrivit vårt telefonnummer på deras armar, och alla hade varsitt visitkort med address till campingen i fickan. Vi blev också varnade för ficktjuvar och johannes undrade om de sku kunna ta visitkortet då han hade det i fickan. Vi gick mestadels hand i hand.

Det verkar sen att det är någon festival i staden idag.

Sen gick vi över bron till östra sidan floden. Dock inte karlsbron, kanske vi far och ser den imorgon. I denna stan startade trettioåriga kriget, och i denna stad stred svenskar i dess slutskede. Två av Sveriges mest kända skrifter, djävulsbibeln och silverbibeln (den främsta källan i världen till det gotiska språket) togs som krigsbyte då.

Men vi orkade inte kolla in alla fina ställen på den sidan, för vi var så trötta att vi började söka oss tillbaka till campingen. Vi prövade igen att sätta oss på en random spårvagn som såg lovande ut men tog oss lite fel. Så vi gick lite mera,

 

vi gick över tågbron, tog rätt spårvagn och kom hem.

Tvättade händerna med tvål och började ställa oss för natten. Det fanns flera såna här skyltar vid wc-handfaten. Nån har alltså skickat en sån fil till ett tryckeri utan att desto mer kolla ifall språket är rätt…

Alla trötta med fina intryck. Imorgon kommer Liliya och hennes pojkvän hit till Campingen. Barnen väntar att få se dem.

Vi sjön lite passande psalmer till läggdags och läste om det som hände på långfredagen ur bibeln. Denna psalm fick vi lära oss av barnen som sjungit den i skolan.

3 svar på ”Prag”

  1. Ni är nog tuffa vandrare. Jag tycker du Eva är särskilt duktig. Hur orkar du? Ni har nog så härliga dagar. Börjar ni bli någo reströtta eller är det bara spännande. Känner du igen dig Eva från då vi var där med kärnfamiljen?

    1. Igår blev jag nog trött av allt promenerande. Både ryggen o fötterna gjorde ont. De kändes skönt att få lägga sig. Tror de blev över 10 h sömn inatt 😃 så nu e vi snart redo för en ny dag. Sist jag var i Prag sökte vi mest butiker att shoppa i. Minns int att jag då skulle ha promenerat allt i gamla stan. Perspektivet har visst ändrat!
      – Eva

  2. Håller med Gunilla allt ser häftigt ut men jag tycker att Johannes och Amanda börjar se lite trötta ut på slottsvandringen. 👪👫👬👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.