På söndag äter vi en god uppstådelsefrukost och far sen och promenerar i staden. Staden är mest känd för sitt öl, men det är en vacker stad. Vi möter många par och familjer som är på väg till kyrkan. Nästan alla bär en korg som troligtvis innehåller bröd och vin. Vi kikar även in i en ortodox kyrka och lyssnar en stund på en tjeckisk gudstjänst.
En vacker synagoga.
När Plzen techmania center, ett vetenskapscenter som liknar lite Heureka öppnar tillbringar vi många roliga timmar där. Barnen gilla bäst ett hus som var byggt snett och perspektivet inne i huset var helt förvirrande.
Experiment med utväxling. Om man får det sista kugghjulet att röra sig (vilket inte märkbart ändras fast hur vi snurrar), trycker det en kolv så att en järnkula rullar ner och krossar ett vinglas.
Konstaterar att I=U/R
Såhär stor är European Space Agencys rymdfarkost Rosetta och dess följeskagare Philae i naturlig storlek. Vi hade följt live streamen med barnen för ett par år sedan då de landade med phileae på en komet, så det var kul att se dem i verklig stolek.
Man fick vaska guld, det fanns guldkorn i sanden, men vi hittade inga.
Heureka hade lånat ut sin utställning om gruvdrift.
Experiment med magnetfölt och ferrofluid, dvs magnetisk vätska.
Emma testar att skicka strömmen (med generator) till kondensatorerna, för att sedan se hur lamporna lyser en stund då de urladdas.
magnetfält.
Kolumn av luft som fångar en badboll. Genom att ändra luftströmmens styrka och riktning gick det att föra bollen genom ringarna.
Johannes bygger en bro som håller för pappa att gå på.
dammar och slussar fanns att experimentera med.
De hade även förevisningar av hur gaser reagerar på temperaturändringar. Här satte de en luftballon i flytande kväve så att luften krymte till vätska och sen fast form, de fyllde på med mera så att det blev en hel del komprimerad gas där, sen knöt han ihop ballongen och satte den på marken. efter en stund expanderade gasen igen och ballongen exploderade med en hög smäll.
Vi fick pröva en riktig grävmaskin. Här köade både vuxna och barn att få prova.
Vi ett bord fick besökare försöka placera ut olika bilder och djur av hur jorden kan tänkas ha sett ut för x miljoner år sedan (enligt de teorier som är mest populära bland forskare idag). Hon som presenterade det kunde bra engelska så det var väldigt lyckat. De fick de mesta rätt. Då de skulle placera ut modeller för kontinaldriften fick de det rätt på första försöket. De kommunicerade själva på engelska dessutom, jag blandade mig inte i.
Experiment med viskositet.